MAJA Perly

O Perlách

Perly jsou neobvyklé „kameny“, jsou totiž organického původu. Vznikají z duhově měňavé perleti (uhličitanu vápenatého), kterou vylučuje ústřice, aby povlékla zrnka písku uvnitř své skořápky. Přírodní perly, tedy ty, které vznikají bez zásahu člověka náhodně v moři, jsou velmi vzácné a ojedinělé.

V dnešní době se setkáme s kultivovanými perlami, které vznikají zásahem člověka. Do těla ústřice je úmyslně vloženo cizí těleso (např. kulička z lastury, zrnko písku) a v těle ústřice pak začne probíhat obranný proces, díky kterému je cizí těleso obalováno perletí.

Perly se dělí na sladkovodní a mořské, podle toho, v jakém prostředím vyrůstají. Hlavní rozdíl v kultivaci sladkovodních  a mořských perel je v procesu obalování perleti.

 U sladkovodních perel je vložené cizí těleso přeměněno na perleť a následně obaleno další vrstvou perleti. Sladkovodní perly jsou tedy ze 100% tvořeny perletí a jsou tedy těžší než mořské.

Naproti tomu u mořských perel je do ústřice vloženo kulaté těleso (např. z lastury), které je následně obaleno vrstvami perleti. U mořských perel se tedy hodnotí tloušťka perleti, jelikož jádro zůstává nezměněno.

Tato odlišnost má vliv na lesk perly. Sladkovodní perly mají jemný lesk, který vychází z hloubky, oproti tomu mořské perly mají výrazný zrcadlový lesk vycházející z povrchu perly.

Další hlavní rozdíl je v počtu perel, které vznikají v jedné ústřici. Sladkovodní ústřice dokáže vyprodukovat až 20 perel najednou, zatímco mořská jen 3. Díky kultivaci a chovu ústřic ve sladkých vodách se tak perly staly dostupnějším zbožím.

V naší nabídce naleznete kultivované sladkovodní perly s Filipín. Naším dodavatelem je rodinná farma na Filipínách, která produkuje sladkovodní jezerní perly. Vzhledem k této přímé spolupráci jsem schopni nabídnout bezkonkurenční ceny v poměru ke kvalitě.